Saturday, May 31, 2008

Te och grönt te

Grönt te kommer från samma planta som te men bladen dödas snabbt vilket bevarar fler högvärdiga näringsämnen. Grönt te är kraftigt antioxiderande och skyddar mot en lång rad olika sjukdomar så som bl.a. flera cancersjukdomar. Grönt te kan underlätta viktnedgång.

Grönt te görs av bladen från Camellia sinensis precis som vanligt te, men bladen dödas snabbt.

Genom att bladen dör snabbt bevaras många av de nyttiga ämnen. Kinesisk grönt te har dödats med varm luft från en ved eld medan ånga används i Japan.

Camellia sinensis växer vilt i Sydostasien och odlas kommersiellt till största delen i Kina, Kenya, Indien, Kina, Japan, Ceylon och Java.

Grönt te ökar metabolismen och kan underlätta viktnedgång och öka uthålligheten.

Dricker du inte redan grönt te är det troligen det livsmedel som du kan börja äta som kan förbättra din hälsa mest. Grönt te slutar man inte att dricka.

Te är torkade blad från Camellia Sinensis

Drycken vi får från de torkade bladen av Camellia Sinensis när de läggs i varmt vatten är vad som kallas te.

Flera sorters te efter färg

Te kan delas in i flera varianter beroende på vilken färg de torkade bladen eller det färdiga teet får. Det som skiljer sig mellan teerna är bl.a. hur mycket de oxiderat, d.v.s. ämnen i bladen har reagerat med luftens syre.

Ju mer tebladen har oxiderat desto mindre finns kvar av de antioxiderande polyfenolerna. Antioxidanterna förbrukas under oxidationen. Ju mer oxiderade tebladen är desto mer koffein kommer de att innehålla. Svart te är mest oxiderat medan grönt te och vitt te är mindre oxiderade.

Svart te

Den svarta varianter förädlas fram genom att bladen efter att de plockats får torka något, men inte fullt tills de är torra, i sol eller halvskugga.

Under torkingen sker en nedbrytning av ämnen i bladen genom att de enzymer som naturligt finns i växtcellerna frigörs. Bladen rullas sedan och sprids ut i ett mörkt och fuktigt rum.

Under den här tiden sker ytterligare kemiska processer där ämnen i bladen oxiderar. Oxideringen ger bladen en kopparbrun färg.

Oolong te

Oolong te bereds på samma sätt som svart te men oxideringen avbryts innan den är "klar". Typiskt efter två till tre dagar.


Precis som grönt te kan oolong te ha en god antioxiderande verkan, men få studier beskriver effekten av vitt te. Genom att en längre oxidationsprocess sker bör mängden av antioxidaterna vara lägre.

Oolong betyder svart drake. Enligt en legend blev en lantbrukare bort skrämd från de torkade tebladen. När han återvände några dagar senare hade bladen oxiderat av solen. Därmed hade den svarta drakens te skapats.

Grönt te

När grönt te tillverkas ångas bladen (den japanska metoden) eller hettas upp med varm luft från en eld (eldas). Värmen stoppar enzymernas aktivitet i bladen. Bladen dör snabbt.

Den snabba döden bevarar de fenolföreningarna som står för den positiva effekt.

Gult te

Gult te tillverkas på samma sätt som grönt te men får torka under en något längre tid. Gult te har betydligt sämre antioxiderande verkan.

Vitt te

Bladen till dyrt vitt te skyddas mot solljus. Utan ljus bildas inte klorofyll och bladen blir vita. I övrigt liknade tillverkningsprocessen den för grönt te i mycket.

I vilken mån vitt te påverkar hälsan är osäkert. Färre studier finns än för grönt te.

Te från Kina, Indien, Ceylon och Java

Camellia sinensis växer naturligt i stora delar av Sydostasien. Under mitten av 1800-talet försökte det Brittiska Ostindiska Kompaniet att odla te i Indien. Robert Bruce utsågs som ansvarig för projektet och kom att intressera sig för kommersiell odling av det inhemska vilda teet.

Bruce ansåg att dessa skulle trivas bättre i klimatet. Han samlade in flera sorter och byggde upp stora odlingar av dem. Högre upp i kompaniet var man emellertid skeptiska och menade att smaken var sämre, vilket kan ha haft mer att göra med torkningen.

Bruce förlorade sitt arbete. Istället smugglade man ut 12 000 plantor från Kina. George Williamson som tog över efter Bruce kom fram till att Bruce hade haft rätt. De inhemska varianterna var lättare att odla och gav när de föräldades korrekt ett bra te.

Den sort som odlas idag i Indien är Camellia Sinensis var. Assamaica. Camellia Sinensis var. Assamaica odlas även i Ceylon och på Java.

Idag odlas det mer te av Camellia Sinensis var. Assamaica än av Camellia Sinensis.


Ch'a Ching

Under 800-talet skrev poeten Lu Yu boken Ch'a Ching som fortfarande är det stora standardverket över te. Boken var till ovärderlig hjälp långt senare när britterna skulle lära sig hur deras Indien te skulle föräldas, odlas och torkas.

No comments: