Saturday, May 31, 2008

Ett glas rött vin kan minska risken för fettlever

Ett glas rött vin kan minska risken för fettlever
Forskare vid California university San Diego School of Medicine såg ett värde av rött vin när det kom till leverns hälsa. Rött vin visade sig minska risken för "Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD)" d.v.s. fettlever inte orsakad av alkohol. Dosen rött vin var "måttlig" och det var ett glas rött vin dagligen som minskade risken. Studien pekar emellertid också på att alkohol även i måttlig nivå ökar risken för fettlever genom att risken för NAFLD ökade med fyra gånger för de som de som istället för rött vin drack "måttligt" av öl och sprit.

Fettlever är en allvarlig sjukdom och välkända orsaker är alkoholmissbruk, vissa läkemedel, virussjukdomar, ämnen som levern inte "tål" och förgiftning. Fettlever innebär att fett lagras in i levern. Den extra fettvävnaden minskar ner levern funktion och blir lätt infekterad. Ärrvävnad uppstår därför lätt vilket kan leda till den kroniska och ofta dödliga sjukdomen skrumplever.

Fettlever och kost....Ett glas rött vin kan minska risken för fettlever

NAFLD är fettlever orsakad av andra orsaker än alkohol. En orsak kan vara kost och övervikt men det kan även orsakas av mer än alkohol. För inte så länge sedan antog läkare ofta att fettlever orsakats av för mycket alkohol även om patienten menade att de inte druckit onormalt mycket. Fettlever började emellertid visa sig även hos ungdomar utan andra orsaker än övervikt och felaktig kost.

Numera menar att även en felaktig kost och övervikt kan orsaka fettlever. Studier på djur pekar också på detta. Sådana studier har även visat att det kan vara så att en kost med högt GI anstränger levern och kan medverka till fettlever.

Alkohol skadar levern och övriga kroppen

Alkohol påverkar alla kroppens celler. Höga doser orsakar skador inte minst i levern och nervsystemet. När studier som dessa diskuteras ska man inte glömma att få andra faktorer lika ansträngande för levern som just alkohol finns.

I studien såg man just ett värde för ett glas rött vin. Det har inte bekräftast i andra studier. Överdrivet användning av alkohol är emellertid välkänt den vanligaste orsaken till både fettlever och skrumplever. Studien ska inte ses som en ursäkt för att dricka flera glas vin dagligen. Det finns ingen tvekan om att alkohol orsakar fettlever, skrumplever, depression, skador på hjärnan, vissa typer cancer och många fler sjukdomar.

Rött vin minskade risken för fettlever

Studien som California university San Diego School of Medicine gjorde inkluderade nästan 12 000 personer. Målet med studien var att undersöka om "måttlig" konsumtion av alkohol var bra för hjärtats hälsa och kanske förbyggde hjärt- och kärlsjukdom. Eftersom alkohol är en välkänd riskfaktor för levern följde man även leverns hälsa.

Om NAFLD var fallet eller inte avgjordes via blodprover. Utifrån det visade sig en måttlig konsumtion av rött vin reducera risken för NAFL med 50%. Det var hos individer som drack ett glas vin per dag. Sambandet fanns kvar även efter att man tagit hänsyn till ålder, kön, ras (översättning av "race" som är vanlig term i amerikansk forskning), utbildning, inkomst, kost, motion, BMI och andra markörer för hälsa.

Öl och sprit gav fettlever.....Ett glas rött vin kan minska risken för fettlever

I studien såg man inte någon reducerad risk för fettlever hos de som istället för rött vin drack öl eller sprit. Tvärtom ökade måttligt bruk av öl och sprit risken för fettlever (NAFL) med fyra gånger.

Alkohol även i måttlig nivå verkar med andra ord vara skadligt för levern medan något i rött vin kompenserar för detta samtidigt som det ytterligare reducerar risken. Det kan därför tänkas att något annat ämne än alkohol i rött gav det positiva resultatet.

Resveratrol bra för vår hälsa

Rött vin är rikt på antioxidanten resveratrol. Tidigare studier pekar på att resveratrol kan vara bra för vår hälsa och förebygga sjukdomar. Det handlar om övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Om rött vin är bättre för levern än öl och sprit vid måttligt bråk kan det tänkas vara resveratrol som står för effekten.

Det är emellertid inte nödvändigt att dricka rött vin för att få i sig resveratrol. Resveratrol finns även i röd druvjuice, russin, jordnötter och röda druvor. Nivåerna av resveratrol i ett glas rött vin är inte större än det lätt går att få från andra livsmedel. Det är därför olyckligt att mer eller mindre all forskning associerad till resveratrol görs avseende rött vin.

Ett glas rött vin kan minska risken för fettlever

No comments: