Sunday, May 25, 2008

Guarana (Paullinia cupana)

Guarana är ett frö rik på koffein och den har traditionellt använts av indianstammar i Sydamerika. Guarana gav extra energi inför jakten. Idag är guarana en trendig tillsats i energidrycker och säljs som kosttillskott över hela världen.

I både Syd- och Nordamerika är naturligt stimulerande växter, med koffein och ämnen nära besläktade med koffein, en del av både den traditionella och moderna kulturen. De vanligaste är yerba mate, yaupon och guarana som är besläktade med varandra.

Guarana (Paullinia cupana)

Guarana växer i regnskogen i Venezuela och norra Brazilien. Fröna i guaranas små frukter är mycket rika på koffein och verkar stimulerande och urindrivande. Traditionellt har de använts av indianstammar som Tupi och Guaraní. Stammarna drack guarana innan jakten för extra energi. Inom läkekonsten användes guarana mot magbesvär och trötthet.

Från ursprungsinnevånarna i Sydamerika har guarana spridit sig ut i världen. En användning av guarana är som bantningsmedel. Guarana kan säkert ha en sådan verkan eftersom koffein som det är välkänt för koffein som guarana innehåller rikligt av.

Guarana kan vara bra för hälsan

Liksom många andra växter finns det studier som pekar på att guarana kan vara nyttigt. En studie pekar på att guarana gör blodet mer lättflytande och därmed kanske förebygger stroke och hjärtattack. Andra studier har visat att guarana innehåller antioxidanter.

Samtidigt kan det finnas risker med höga doser av koffein och försiktighet är därför att alltid klokt.

Yaupon (Ilex vomitoria) är besläktad med guarana

Ilex Vomitoria växer längs Golfkusten från Texas ner till södra Florida. Både indianstammar i området plockade den medan andra stammar vandra långa streckor för att plocka det årliga lagret.

Av Ilex Vomitoria gjordes yaupon, den svarta drycken, som var en del av indianstammarnas reningstirualer. Ilex Vomitoria är nära besläktad både med yerba mate och guarana. Bladen innehåller koffein och de kan användas för att göra ett te som är mycket lika yerba mate i smaken. De röda bären ger upphov till illamående vilket förklarar namnet Vomitoria.

Reningsritualer med yaupon

Reningen av kropp och själ var central bland de nordamerikanska indianernas religiösa föreställning. Rening var tänkt att hjälpa till att koncentrera tankarna mot den stora anden.

Ritualerna kunde inkludera fasta och bastu. I områden där Ilex Vomitoria växte kom yaupon att bli en del av ritualerna. De finns beskrivna bl.a. av handelsmannen Jonathan Dickinson som blev strandad i östra Florida 1699. Han hamnade hos Ais-stammen. Under tre dagar drack indianerna yaupon medan de fastade och dansade.

General Oglethorpe drack yaupon med Creek-indianerna i samband med att fredsavtalet 1739 skrevs under. Catawba indianerna använde yaupon mot mentala problem medan den var en rituell del av Choctaw-indianernas andliga resor.

Guarana i energidrycker och godis

Extrakt av guarana förekommer i allt fler läskedrycker och särskilt de som kallas för energidrycker. I energidryckerna kombineras flera ämnen som tros kunna öka fysisk- och psykiskenergi. Extrakt av guarana förekommer numera också i godis, halstabletter m.m.

No comments: