Monday, May 26, 2008

Frukt och grönskaker viktigt för att prestera i skolan

Återigen har det visat sig att barns kost påverkar deras prestationsförmåga i skolan. Allmänt vedertagen nyttig kost visade sig vara associerat till bättre resultat i skolan. Särskilt var mer av frukt och grönsaker liksom färre kalorier från fett bra.

En dålig kost hos barn ger övervikt och tidiga tecken på diabetes. Hur kosten påverkar prestationen har också studerats tidigare men ofta med fokus på ett enskilt näringsämne. Resultat har t.ex. pekat på att omega-3 från fet fisk är viktigt för barn och ungdomars kognitiva förmåga. Den nya studien utnyttjade tidigare kunskap genom att identifiera specifika faktorer i kosten som var intressanta att studera.

DQI-I räknades ut för varje student

Forskarna vid University of Alberta, Kanda, undersökte vad 5200 studenter i femte årskurs åt för kost. Dessutom tittade man längd och vikt för varje student liksom sociodemografiska faktorer. Med frågeformulär fick man fram varje students kost från rekommenderade matgrupper, energi och näringsintag. Från detta räknade de ut Diet Quality Index-International (DQI-I) som ett mätvärde på kostens kvalitet.

DQI-I anger i vilken utsträckning nödvändiga livsmedel och näringsämnen essentiella för en nyttig kost uppnås. Det handlar om frukt, grönsaker, sädesslag, kostfiber, järn, protein, C-vitamin, kalcium m.m. Intag av mer onyttig mat t.ex. mättat fett, salt och tomma kalorier speglas också i DQI-I.

Nyttig kost viktigt i skolan

Forskarna lät sedan studenterna göra ett test för att utvärdera deras akademiska prestationsförmåga. Däribland behövde studenterna läsa olika material för att sedan skriftligen besvara frågor om texten. Samband mellan akademisk prestationsförmåga och indikatorer i DQI-I kunde sedan tas fram.

Studenter med hög DQI-I löpte signifikant lägre risk för att misslyckas i testet än övriga. Risken var 41% lägre jämfört med de studenter som hade sämst DQI-I.

Frukt och grönsaker ger begåvande elever

Särskilt visade det sig att en kost med mer frukt och grönsaker förbättrade den akademiska prestationsförmågan. Färre kalorier från fett minskade också risken för att misslyckas i testet.

Flickor presterar generellt bättre än pojkar. Det gjorde även barn från socioekonomiskt fördelaktiga familjer. Barn som gick i skolor och bodde i rika områden presterade också de bättre.

hoodia tuggummi

Läs mer:

No comments: