Thursday, March 27, 2008

Ginkgo biloba förebygger cancer i äggstockarna

Cancer i äggstockarna kan förebyggas med ginkgo biloba. Ginkgo biloba är kraftigt antioxiderande och förbättrar cirkulationen i kroppen.
Forskare vid Harward har kommit fram till att örten Ginkgo Biloba kan minska risken för cancer i äggstockarna med hela 60%.
Resultatet är särskilt intressant för kvinnor som löper en utökad risk för sjukdomen som framför allt drabbar äldre och personer med ärftligt utökad risk.
668 patienter med cancer i äggstockarna och 720 stycken friska fick tillskott med ginkgo biloba under sex månader eller längre. Resultaten visade att risken för cancer minskade med 60%.
För vissa av de typer av cancer som kan drabba äggstockarna var den preventiva effekten 65 - 70%.
- I blandningen av ginkgo kemikalier hittade vi bevis för att ginkgolide A och B som är terpener är de ämnen som bidrar mest till den skyddande effekten, berättar Bin Ye som tillsammans med sin kollega Daniel Cramer genomförde försöken.
Resultaten bekräftades med in-vitro försök där cancerceller utsattes för ämnet ginkgolide A och B som tros vara ett av de viktigaste aktiva ämnena i örten. Spridningen av cancerceller minskade med 80%
I Sverige har vi ganska god vård av cancerdrabbade. Vid tidig upptäckt av den här cancersjukdomen är prognosen god. 80% av patienterna blir botade. Hinner sjukdomen utvecklas under en längre period är prognosen sämre.
Följer man antalet drabbade i Sverige (se tabellen) ser man att antalet är ganska konstant. Många av dessa är drabbade som löpt en ökad ärftlig risk och därför hade haft möjligheter till att förebygga sjukdomen.
1990
1991
1992
1994
966
949
895
922
Antalet fall av cancer i äggstockarna i Sverige enligt SCB.

No comments: